Al enige tijd bestaat de mogelijkheid om bestanden toe te voegen aan records in een database. Op dit moment gebeurt dat bij Wageningen UR publicaties, maar we gaan dat nu bijvoorbeeld ook doen bij de documentatiedatabase van COGEM (COmmissie GEnetische Modificatie)en bij de leermiddelendatabase in het kader van LORENET. Deze laatste 2 databases zijn echter Oracle databases en dat heeft wat consequenties. Oorspronkelijk draaide de Minisis db server en WebQuery allebei op de HP3000. Het uploaden van een bestand was een gecoordineerde actie tussen die twee processen, op dezelfde computer op basis van afspraken over de plaats van die bestanden. Tegenwoordig draait WebQuery op de Web server en WQoracle op de database server. WebQuery slaat de bestanden niet op in de database, maar gewoon in directories op de web server. De bestandsnaam wordt vervolgens doorgegeven aan WQoracle waarna het in de database wordt opgeslagen. Bij invoer van een record is er een bestandsnaam gegenereerd die weliswaar de naam van de tabel bevat, maar verder betekenisloos is. Wordt het bestand toegevoegd aan een bestaand record, dan wordt het ISN meegenomen in de bestandsnaam. Zo is een bestand altijd terug te herleiden tot een uniek database record. Wanneer er nog geen record is, kan dat natuurlijk niet. Wanneer de interface het enigszins toestaat, probeer dan in het invoerscherm het uploaden niet aan te bieden, maar doe dat pas nadat het record is ingevoerd.
Het verwijderen van een file is een ander probleem. WebQuery en WQoracle zijn gescheiden processen, niet gekoppeld door een transactie logging mechanisme. Wanneer je een nieuwe file toevoegt in plaats van de vorige, of je wil er een verwijderen, dan kun je het record aanpassen en eventueel een nieuwe file uploaden, maar er is geen mechanisme om een oude te verwijderen. Deze blijven dan 'los' in de directory achter en dat geeft vervuiling. WQoracle zou WebQuery kunnen 'informeren' over een te verwijderen file, maar als het verwijderen mislukt dan hebben we geen mechanisme om de hele boel terug te draaien. Vervuiling blijft dan dus mogelijk.
We zouden er ook voor kunnen zorgen dat de filename nooit uit het XML kan worden verwijderd, maar dat alleen een delete attribuut kan worden aangezet, waar je dan in het stylesheet rekening moet houden (dit maakt ook een UNDELETE mogelijk) We zouden dan periodiek in batch kunnen opschonen. We denken erover na. Heb je een brilant idee, laat horen !!
2005-12-07
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment