2005-11-23

Klaar voor OAI interface !

In minisis konden we zoeken op een range van waarden, bijvoorbeeld jaren van uitgave, door de twee waarden gescheiden door een dubbele slash als zoek criterium mee te geven. (bv 1950//1960 of sneeuw//sneeuwschuiver). Dit is niet erg eenvoudig te realiseren in een text georiënteerde zoekindex. In Minisis is het pas in een van de laatste versies op veler verzoek geïmplementeerd. In Oracle text retrieval bestaat deze mogelijkheid dus niet.
Dit is een probleem voor onze OAI (Open Archive Inititative) interface op de Wageningen UR publicaties.
Daarvoor moeten we namelijk eenvoudig kunnen zoeken naar gewijzigde dan wel ingevoerde records tussen twee datums. Om dit mogelijk te maken moeten we een extra index definiëren. We hadden tot nu toe voor iedere Oracle tabel 2 indexen. De text index op het gehele xml document en een aparte index voor het ISN. Er komen nu standaard 2 indexen bij voor de invoer- en wijzigingsdatum van een record.

In WebQuery 5.32 en wqoracle 1.2, die sinds gisteren de productieversies zijn, is het gebruik van deze nieuwe indexen mogelijk gemaakt. Je kunt nu in de "creation date" en de "modification date" zoeken op een range . Daarvoor zijn twee nieuwe pseudo-velden gedefinieerd, wq_cdt en wq_mdt. De zoekstring voor deze velden MOET een (één) slash bevatten als delimiter tussen begin- en eind-moment. Beide momenten mogen afgekapt worden waar je wilt. Een paar voorbeelden: wq_mdt=2005-10/2005-11 zoekt alle in oktober gewijzigde records in dit geval in de NIEUWS database.
De zoekvraag wq_cdt=2005-10-19T11:30/2005-10-20 betekent: zoek alle op 19 oktober na 11:30 uur ingevoerde records.

Zo kan ook de OIA interface op Wageningen UR publicaties gebruik gaan maken van de snellere Oracle database.

1 comment:

WoW!ter said...

Peter,

Je hebt in je blogpost maar een link actief, maar ik ben flabbergasted over de resultaten van die link. Wat is dit nu weer, mooit eerder gezien.....